logo

Prostituarea gecii de piele – no hard feelings.

Teleportează-te puţin în trecut. Imaginează-ţi ceva de genul: eşti o femeie a anilor `80 şi adopţi o atitudine pe măsura. Faci o tură de oraş cu 90 la oră, călare pe un Ducati TT1, fredonându-ţi sistematic în minte o piesă heavy-metal de la Judas Priest. Opreşti în faţa celei mai tari crâşme din centru, în faţa căreia te aşteaptă cu admiraţie, în acelaşi timp şi cu o detaşare pregnantă pe chipuri vreo 3 prieteni pe care îi consideri cei mai tari oameni pe care i-ai cunoscut în ultima vreme. Te dai jos de pe motor, te sprijini agale de el, scoţând din buzunarul de la piept un pachet de Marlboro, din care scoţi o ţigară, ţi-o aprinzi şi începi să o fumezi relaxată, intersectându-ţi privirea pe rând cu cei trei prieteni care îţi zâmbesc cu subînţeles. Porţi o geacă de piele Perfecto, marca Irving Schott pe care ţi-ai imprimat fictiv cate o doză de curaj, adrenalină, libertate, aventură şi pericol. Blugii cu talie înaltă îţi scot în evidenţă talia, te simţi a naibii de sexy, iar cu o atitudine de veridică de rock star dai din cap în continuare pe Judas Priest. Îţi faci rapid o introspecţie: te diferenţiezi de ceilalţi, asculţi o muzică mai puţin digerabila şi eşti un item al imaginii rebeliunii, violenţei, iar sentimental ăsta îţi dă o alură invincibilă care te face să te simţi extraordinar de bine.

Sursa

Acum imaginează-ţi aşa: eşti Lady Gaga. Videoclipul pentru piesa Love Game este proiectat în viitorul apropiat. Te decizi să porţi un Schott Lambskin Perfecto, cu stele clasice pe epoleţi, care se potriveşte perfect curbelor tale. De-a lungul procesului decizional îţi trece prin minte faptul că de-a lungul istoriei gecii de piele tot mai multe fete cântăreţe de muzică disco au furat geaca de piele prin anii‘80, precum Cindy Lauper şi CC Catch, transformând-o într-un accesoriu cool şi electrizant. Eşti conştientă că în tot acest timp, geaca de piele a ramas în continuare un accesoriu definitoriu pentru muzica rock. Nu cânţi nicicum muzică rock, dar totuşi te decizi să o porţi pentru că vrei să fii un rock star.

După cum observăm, societatea de azi încearcă o globalizare a spiritului şi a ideilor, lucru care pierde treptat, poate chiar fără să-ţi dai seama, identitatea unor aspecte care ţin de vestimentaţie şi de alegerile pe care le faci.

Un produs care devine accesibil unei categorii foarte largi de oameni este un produs care-si pierde definitiv identitatea.

Orice produs care poate fi asociat cu mii de alte produse îşi pierde valoarea incipientă care l-a creat. Aici este vorba, nu neaparat de produsul în sine; este vorba de asocierea sa cu un alt stil de viaţă decat cel practicat în trecut. Geaca de piele în moda de astăzi se prestează a fi disponibilă accesorizării de orice fel. Emblematică pentru curentele rock şi punk, acum este o piesă casual, atât pentru zi, cât şi pentru seară, extrem de practică şi comod de purtat. Se pretează în multe combinaţii: cu jeanşi, cu rochii simple, cu pantofi pretenţioşi sau cizme de motociclist, cu colanţi sau fuste de jeans.

“Prostituarea” gecii de piele, aşa cum o numesc unii, pare a crea controverse în rândul culturii de muzică rock. Abordarea acesteia pe catwalkul Hollywoodian duce până la urmă la o denaturare prealabilă a sensului primar al gecii de piele, adepţii muzicii rock considerându-se autorii supremi al outfit-ului în care predomină item-urile din piele.

Reprezintă acest lucru un impas în utilizarea diversificată a gecii de piele? Cu siguranţă nu. Şi cu siguranţă pare a fi în trend în continuare atât printre gusturile creatorilor de modă, cât şi printre oamenii simple care sunt la curent cu tendinţele actuale ale modei.

Surse foto din zilele noastre, de pe strazile Clujului nostru facute de Andrei Niculescu.

Pentru tine, ce conotatii are geaca de piele? De ce o porti?

Despina Ciocan6 Responses to “Prostituarea gecii de piele – no hard feelings.”

 1. Cred ca e mai important ce esti sub geaca de piele si nu cred ca geaca de piele se prostituaza. E vorba de cei care o poarta fara sa stie ce reprezinta.
  Da, ok, exprima o atitudine, dar asta o poti exprima si fara geaca perfecto.

 2. Despina says:

  Tind sa cred ca ai inteles putin gresit scopul articolului. Am vrut sa fac un review al istoriei gecii de piele, fara sa intentionez sa creez discrepante si etichete sociale. Cat despre “prostituarea” gecii de piele, sensul e cu totul altul decat cel ad-literam. Textul este estetica vizuala + informatie + analiza obiectiva si poate putina literatura subtila. Daca te face sa schimbi putin prejudecata dupa care mergi, chiar si eu port geaca de piele,luandu-i sensul poate putin “in desert” – ca sa ma exprim mai peiorativ.. dar asta nu ma impiedica sa observ si sa recunosc anumite fenomene care tin pana la urma de fashion. Multumesc de trecere, Dragos.
  Cu drag, autoarea.

 3. V. says:

  Foarte interesant articolul. Merita citit. Eu, desi nu am curaj si nici nu am gasit articole din piele care sa’mi vina bine, sunt fan inrait pielii :d Keep the good work, guys :) E fain site’ul.

 4. Chris Nemeș says:

  Fain scris.
  Ai nuanțat bine în începutul articolului, geaca de piele era purtată la origini de motocicliști (după aviatori, bineînțeles), care, întâmplarea a făcut să asculte un anumit stil de muzică la un moment dat. Sensul primar al acesteia era de protecție de vânt și frecare. Pielea are o rezistență la abraziune greu de echivalat de alte materiale.

  Pasionații de două roți purtau gecile peste tot pe unde mergeau, inclusiv la concerte. Fermoarele la mâneci și curelușele nu erau doar de decor, erau pentru a putea strânge bine geaca pe tine să nu te bată vântul.

  Punk-ul a ridicat apoi geaca de piele la nivel de accesoriu obligatoriu pentru fanii genului și, in extenso, pentru rockeri.
  Geaca de piele e probabil exemplul perfect de îmbrăcăminte transformată din practic în iconic, zic eu.

  Eu o port pe două roți, ca să-ți răspund la întrebare. :)

Leave a Reply