logo

Şi uite aşa a desăvârşit cravata bărbatul din tine!

Tu eşti de acord când spun că o cravată înnodată bine este primul pas serios în viaţă? Eu cred ca ideea asta te-ar speria puţin, iar cravata ţi s-ar părea mai greu de desfăcut, poate mai greu decât nişte cătuşe propriu-zise fără cheie. Dar nu este nevoie să mă contrazici pe mine, pentru că nu eu am asociat cravata şi nodul ei cu luatul vieţii în serios. Însă dacă chiar simţi nevoia, spune-i lui Oscar Wilde, pentru că el a ajuns la concluzia aceasta.

Am să îmi permit să desfac din cufărul cu miros de naftalină puţină istorie, deoarece consider că este esenţial să ştii că această cravata a bătut un drum destul de lung până a ajuns să desăvârşească eleganţa. Până a ajuns să fie considerată un simbol absolut al masculinităţii, o masculinitate rafinată, aşa cum o privim noi, femeile, astăzi, când aproximativ 600 de milioane de bărbaţi din lumea întreagă obişnuiesc să poarte cravată. Cravata aceea slim, care a luat locul celei late din dulapul tău, pentru că aşa au convenit modele vremii noastre, a fost întâi o eşarfă înnodată prin secolul al XVII-lea, când ofiţerii regimentului de cavalerie croată, ajunşi la Paris în timpul Războiului de 30 de ani, au introdus acest accesoriu în Franţa. Şi da, francezii au fost atât de încântaţi de eşarfele pe care le purtau croaţii, încât le-au numit cravates, de la cravate, adică croat, şi au început să le poarte şi ei.


Mă uit cu nostalgie la eleganţa bărbatul secolului al XIX-lea, când deţinea rolul activ într-o relaţie, având avantajul forţei şi al autoritatii masculine. Atunci eleganta societate europeană a „descoperit“ această nouă podoabă, iar de atunci, cravata a părăsit arena militară şi politică şi a pătruns în garderobele bărbaţilor de pretutindeni. Pe atunci bărbatul era cel care-şi exprima sentimentele şi dorintele în mod explicit, fata primind semnalele emise de un potenţial curtenitor pentru care, după cum consideră Jean-Paul Marat, om politic francez, cravata era un simbol al aristocraţiei, la fel ca şi pantalonii şi ciorapii de mătase.

Tu nu eşti un Robespierre sau Danton, întotdeauna impecabil îmbrăcaţi, însă apreciez rafinitatea pe care o ai atunci când asortezi cravata ţinutei tale. Atunci când imperios necesar respecţi codul tinutei business, adică cele trei culori cu care nu poţi da greş în purtarea cravatei: alb, albastru şi gri deschis. Când te vrei a fi un non-conformist, porţi şi cravatele cu diverse desene sau modele, însă ştii că hainele cu care acestea pot fi combinate au o arie destul de restrânsă: costume într-o singură nuanţă, de preferat cât mai închise (negru, bleumarin, indigo). Ţin minte că mi-ai spus într-o zi, când susţineam că acea combinaţie a dungilor cravatei cu cele ale cămăşii mergeau perfect, că mai bine ar merge o cravată într-o singură culoare. Aşa era. La o cămaşă cu dungi se poartă o cravată într-o singură culoareşi viceversa. Rezultatul combinării dungilor ar fi fost unul care nu te-ar fi pus într-o lumină prea bună. Dar asta e, învăţ şi eu de la tine.

Mi-a plăcut foarte mult, dacă îţi aduci aminte, ţinuta pe care ai abordat-o la prima noastră întâlnire. Era puţin stilul Justin Timberlake. La jacheta neagră de piele ai asortat o vestă cu primul şi ultimul nasture descheiaţi, pentru că aşa e în trend, iar la tricoul polo ai asortat o cravată slim. Arătai foarte stylish. Mă cuceriseşi.

Acum, după ce ţi-am spus ceea ce vroiam să-ţi spun, vreau să menţionez că nu te-aş da pe un Cantacuzino al secolului al XVII-lea, pentru că astăzi ştii te adaptezi mai bine contextului. Eşti bărbatul în jeanşi şi tricou, alături de care îmi duc rutina de zi cu zi, eşti bărbatul cu papion, mereu pregătit pentru o seară de gală şi eşti cel care ştie să-şi asorteze cravata atât ţinutei sale, cât şi rochiei mele de seară.


Şi uite aşa a desăvârşit cravata bărbatul din tine!

Despina Ciocan

Surse foto:

www.gq.com
www.thestyleblogger.com
www.fashionserverd.com
www.thefashionisto.com
Leave a Reply