logo

Moda – dezbătută ca un experiment al neinițiaților.

Ce inseamnă moda? O putem defini?

Unii consideră că da , iar alții, în mod contrar nu îi acordă deloc importanță. Ca să lămuresc partea pro “fashion”, voi cita dintr-un serial intitulat “Ugly Betty”: moda e arta ! Cu această afirmație sunt complet și perfect de acord, dacă nu ar fi așa,  de ce ar fi compusă și construită din fel și fel de forme și culori, ca să nu mai vorbim de cusături și de ce nu felul in care te face să te simți? Exact ca artaa (muzica, pictura, sculptura etc.) iți mângaie, câtuși de puțin, personalitatea, te definește încetul cu încetul și te face să fii perceput altfel chiar și față de restul lumii. Ajungi chiar să te simți special.

Moda pentru mine este un lucru important, insă nu unul vital. Nu știu dacă nu aș putea trăi fără haine, accesorii, pantofi, etc fiindcă mă simt foarte bine , pur și simplu, în costumul Evei.  Dacă e să fim atenți la formularea mea și acea menționare anterioară a Evei, e de fapt un costum, deci poate, intr-un final, e o chestie necesară.  Nu mă pot hotarî, cel puțin, asupra mea. Moda, pană la urmă, e un mod de a te defini și de a fi identificat de cei din preajma ta, fiindcă toți avem propriul stil, e adevarat, unii mai dezvolatat, iar alții mai involuat. Pentru mine e o plăcere  și un mod de a mă amuza  să îmi alcătuiesc o ținută pentru care mai tarziu să primesc complimente sau, de ce nu, chiar să întorc capetele mulțimii. Ador să potrivesc culorile, iubesc să mă îmbrac în funcție de ceea ce simt sau de  ce îmi insuflă fiecare anotimp. Acum realizez, de fapt, că te îmbraci în funcție de ceea ce  trăiești în aceea clipă, poate dacă am fi nițel mai atenți pe stradă am putea citi măcar introducerea stării fiecăruia dintre noi.

Totuși, e interesant să observi câte interpretări există asupra acestei topici și câte comentarii pozitive sau negative stârnește. Nu pot spune că sunt împotriva controverselor sau a unor polemici, dar mi se pare că fiecare ar trebui să poarte ceea ce îl face să se simtă bine și ceea ce îi dă sau redă încrederea în sine. Nu ar trebui să purtăm ceva doar fiindca e pe podium dacă nu ne identificăm deloc în acea ținută sau dacă pentru noi nu înseamnă nimic. Fiindcă dacă e să fie considerată artă, moda, trebuie să redea interiorul și stările noastre, astfel, să ne putem desprinde de contingent sau de mundan și să oferim o altă interpretare lumii, vazută prin irisul nostru.  E la fel ca mancarea, ce rost ar avea să mănânci, de exemplu, costițe ca mai apoi să iți verși stomacul în baie ferit de ochii lumii? Ce rost are să faci ceva, până la urmă, doar de dragul altora? Ei bine, nu are! Iar, cine face asta, cel puțin în ochii mei, nu e demn de respect.

Cât despre costul modei, acesta e un lucru variat. Într-adevăr dacă vrei ceva de calitate și de durată trebuie să verși niște verzișori, iar în cazul în care nu ești înstărit trebuie să sacrifici una pe ici una pe colo. Deși, acum avem și alte posibilități, dacă suntem în stare să le căutam și să ni le asumăm, cum ar fi second-handurile, care pot fi percepute ca niște mici bazaruri/bazare ? deoarece prețul e scăzut și dacă ești atent chiar poți găsi calitate. E foarte important să se faca diferența între cantitate și calitate. E adevarat ca toți vrem cât mai mult, altfel nu ar exista consum sau economie, dar nu trebuie sa fim orbi și să încurajăm falsurile sau lucrurile ce după o spalare iși pierd culoarea iar astfel, valoarea pentru noi. Prin haine, într-un fel, arăți cât de mult de  valorifici pe tine, e un răsfăț ce toți ni-l oferim, fie zilnic sau arareori.

Astfel, moda poate avea diverse și nenumărate interpretări și asta fiindcă toți suntem diferiți într-un anumit fel și ne dorim, în mare parte, altceva. Moda trebuie să fie ca o semnătură, să fie proprie și particulară. Chiar dacă cumperi hainele trebuie să fi capabil să le combini într-un mod unic, doar al tău, să poți fi remarcat pentru ceea ce ești tu , iar  nu pentru faptul că xeroxezi exact ce iți vinde vitrina. Da! moda e o artă, ca atare trebuie simțită și trăită de fiecare adecvat și autentic!

Pătrașcu Ruxandra

Photo2 Responses to “Moda – dezbătută ca un experiment al neinițiaților.”

  1. Lina says:

    As vrea sa va cer un sfat. Maine, as vrea sa ma imbrac cu o bluza pe umar, ciorapi negri, pantaloni scurti ( in fata arata ca o fusta) de aceasi culoare cu bluza si tenisi . Sunteti de acord cu outfit-ul?

    • admin says:

      Suna bine. acum depinde foarte mult de materiale. ca si culori ar fi 2 blocuri de culoare, cu care n-ai da gresi, dar ca sa te joci mai mult, ai putea incerca tenisi de alta culoare. sau poate sa schimbi bluza ori pantalonii. acum depinde care e preferata ta 😉 sa ne trimiti o poza cu outfitul tau.

Leave a Reply