logo

Fusta lunga de vara… ori primavara, ori toamna!

Să privim acest decupaj dintr-o fotografie şi să facem un mic exerciţiu de conceptualizare, shall we? Ce reprezintă, aţi putea întreba, sau, mai degrabă, cine e personajul purtător?

Unii ar fi înclinaţi a spune ca domniţa de faţă este o puritană de secol XVII sau o persoană retrogradă din punct de vedere vestimentar. Ei bine, nu. Ea ne este contemporană şi este chiar o fashion blogger-iţă de succes . De vină pentru acest mod de interpretare este nimeni alta decât societatea modernă, care a strecurat, în mentalul colectiv, de câteva decenii încoace, desfrunzirea de haine drept etalonul suprem. Iar omul modern, de felu-i ca un câine scăpat din lesă, a preluat rapid această tendinţă nouă de despuiere. De ce această schimbare 360°, ţinând cont că umanitatea s-a cam învârtit, undeva în zona a milioane de ani, în sfera hainelor mari şi grele? Nevoia de întoarcere la origini, în timpurile imemoriale ale Grădinii Eden-ului? Poate. Cert e că anumite articole de îmbrăcăminte feminină şi-au pierdut din popularitate, printre ele numărându-se şi fusta lungă. Utilitatea nemaifiind pivotală, s-a renunţat la lungime, noul focus fiind pe dezvelirea corpului, iar câteva decenii bune, în prim-plan s-au situat fustele şi rochiile mini sau midi.

Începând cu anii ’00 şi odată cu reînvierea modei hippie de către exponentele curentului boho-chic, fustele maxi au revenit în atenţia publicului larg, nemaifiind privite ca nişte relicve ale trecutului , ci drept piese vestimentare indispensabile.

Deşi în aparenţă uşor de purtat, fusta lungă necesită iniţiere, deoarece, în eventualitatea mixării acesteia cu unele elemente neinspirate, efectul produs poate fi total opus de cel dorit. Aşadar, care sunt principalele reguli de urmat în întocmirea unei ţinute care o are la bază?

 • Persoanele mici de înălţime ar trebui să evite acest trend, în mare parte datorită geometriei. Lungimea creează, în cele mai m ulte cazuri, iluzia de comprimare a siluetei şi deci şi a kilogramelor în plus. So, darling dears, de aveţi sub 1.60, sau sunteţi un picuţ planturoase, reprofilaţi-vă.

I mean, for real… mai trebuie comentarii?


 • Cu cât fusta este mai vaporoasă şi mai evazată, cu atât partea de sus trebuie să fie mai mulată, pentru a contrabalansa. Reversul este şi el valabil, fustele lungi şi strâmte arătând bine atât cu bluze largi (stratificare & dinamism), cât şi cu unele lipite de trup.

 • Pentru un look boem, feminin, alegeţi materiale uşoare şi imprimeuri florale. Partea de sus trebuie, însă, să fie cât mai simplă, pentru ca aspectul să nu fie unul încărcat. Nu vreţi să fiţi precum mătuşa fată bătrână la 40 de ani, înamorată de faţa de masă, nu?

Nici nu credeam.

 • În ceea ce priveşte încălţămintea, pantofii înalţi sunt (sau ar trebui să fie) tovarăşii cei mai de preţ ai fustei maxi. Fie ei papuci cu talpă ortopedică sau tocuri, efectul este unul de elongare, subţiere şi stilizare automată a oricărei lame excuse for a skirt.

 • Accesoriile pot transforma orice ţinută plictisitoare într-o masterpiece. Hippie fiind cuvântul de ordine în acest trend, lanţurile lungi, bentiţele înflorate, inelele supradimensionate, brăţările şi curelele se pliază perfect pe fusta maxi.

 • Dacă sunteţi mândrele posesoare ale unei fuste transparente, strecuraţi o jupă, nu de alta, dar ştiu din proprie experienţă că defilatul cu budigăii la vedere is not fun

 • Sacourile pot fi o anexă inspirată, dacă vreţi să formalizaţi outfit-ul şi să-i daţi o notă de seriozitate. Alegeţi o culoare diferită de cea a fustei, pentru a evita monotonia.

Deci şi prin urmare, deşi controversată şi supusă prejudecăţilor (50 cent &co. băgaţi capu’ la cutie!) fusta maxi a revenit din morţi, ca să terorizeze şi să încânte, deopotrivă, simţul estetic al mapamondului. Şi, după cum se întrezăreşte, va mai rămâne, cel puţin o vreme, prin atmosferă, so why fight it?

Nadina

P.S.: mai avem un articol cu fuste mai groase de iarna si cu exemple de la marii designeri.

Surse imagini: lookbook.nu, fustany.com7 Responses to “Fusta lunga de vara… ori primavara, ori toamna!”

 1. pbear says:

  nu vreau sa par carcotase dar sunt putin confuza in legatura cu pozele pe care le-ati inserat in articol. daca articolul e despre fusta lunga, de ce apar si fuste midi si rochii in colajul de la inceputul articolului? si again, tot legat de pozelor….lasa din pacate de inteles ca numai fetele slabe si frumoase pot purta rochii lungi; ori in poza data exemplu pentru persoanele mici de statura si cu forme rubiconde, nu neaparat lungimea fustei mi se pare a fi problema. daca fusta ar fi fost pana in pamant, s-ar fi renuntat la suprapunerea vesmintelor in partea de sus a corpului, s-ar fi ales o curea mai subtire, chiar cred ca ar fi putut avantaja o persoana de o statura mai mica de 1.70 sau o persoana cu mai mult de 70 kg.
  sper sa nu fi deranjat pe nimeni cu remarcile mele. scopul lor se vrea a fi pur constructiv. articolul, per total chiar e simpatic :)

 2. pbear says:

  carcotasa…nu carcotase :))

 3. Nadina Z. says:

  da, m-am gandit ca unele puncte din articol ar putea fi ofensatoare sau ar putea restrictiona purtatul fustelor lungi in aria persoanelor inalte si slabe. mie, personal, mi se pare ca acelor persoane le sta cel mai bine in fustele si rochiile maxi si din aceasta perspectiva am enumerat punctele. referitor la domnisoara rubiconda din poza, ape ea am inclus-o drept un exemplu de “asa nu”. a ales unele accesorii, cum ai spus si tu, nepotrivite, care, combinate cu fusta lunga, nu prea ii fac justitie formei corpului sau.

  pozele din primul colaj nu sunt alaturate de catre mine, este o poza luata de pe net si adaugata in articol din ratiuni estetice. (mi-a placut cum arata colajul) stiu ca apar fuste midi si rochii, n-am observat nici eu pana acum, deci scuze 😀

  remediam problemele :)

 4. Alexandra says:

  cum pot cumpara o fusta de la dumneavoastra??imi plac mult toate fustele..:D

 5. Alexandra says:

  astept raspuns..va rog,multumesc

 6. Emanuel I. says:

  Ok…am vazut cateva ok insa va rog sa tineti cont si de urmatorele:
  – exista 3 lungimi la fuste: MINI (pana peste genunchi), MIDI (pana sub genunchi – maxim la jumatatea gambelor) si MAXI (pana in pamant).
  Un alt derivat al acestora nu prea este ok din punct de vedere estetic.
  Adica poti purta o fusta pana in glezne doar daca ai picioruse de caprioara, foarte subtiri.
  Zic. Parerea mea…

Leave a Reply