logo

Ce luam deasupra toamna – iarna?

Poate cea mai importantă investiție în momentul acesta este o haină care să îți țină de cald atunci când va fi foarte frig. Colecțiile de toamnă-iarnă au ajuns demult în magazine și la hainele groase nu e bine să aștepți reducerile, până atunci se va face mult prea frig. Puțină lume știe că există două mari categorii de haine pentru frig: cele de toamnă și cele de iarnă. Cele de toamnă sunt pentru octombrie- noiembrie, iar cele de iarnă sunt pentru decembrie-ianuarie-februarie. Dacă porți haina de iarnă din octombrie, sunt șanse ca haina respectivă să nu-ți mai fie de ajuns atunci când e cel mai frig. Dar nici invers nu e bine, să porți haine de vară ca să nu scoți haina de iarnă.

Ideal ar fi să ai câte una din fiecare. Cele de toamnă sunt ușor de găsit, sunt cele mai subțiri, făcute dintr-o parte exterioară din bumbac sau alte materiale neprețioase în cele mai multe cazuri, cu doar o căptușeală pe interior. Sunt foarte bune pentru toamnă, dar pentru iarnă sunt aproape inutile.

Gecile de piele sunt ok pentru toamnă și prea subțiri pentru iarnă. Cele de iarnă sunt ori geci cu mult puf înăuntru care țin foarte bine de cald, dar nu arată întotdeauna cel mai bine/elegant, ori haine din materiale care țin de cald, cum ar fi lâna, angora  sau chiar blănița. Nu te gândi ca arată rău pentru că e din lână, pentru că e folosită în combinație cu alte materiale, formând o țesătură groasă și bogată(tweed-ul este una dintre ele).  Blănițele sunt cele mai călduroase, dar pentru că cele naturale sunt câteva zeci de milioane, poți căuta și blăniță artificială. Am observat că la hainele din lână sau din blăniță nici măcar nu e nevoie de umplutură între materialul exterior și căptușeală, pentru că sunt de ajuns ele singure.

Ai grijă, polyesterul, polyamida, toate materialele cu poly, vâscoza și acrylicul sunt fibre artificiale făcute din plastic. Plasticul nu prea ține de cald, așa că cel mai e să eviți materialele astea.

Apoi, caută-ți haine care să fie fie perfecte atât la formă, cât și la culoare. Știu, negrul e de ce mai multe ori prima opțiune, dar alternativele nu sunt de ignorat. Hainele în culori puternice sau cu pattern-uri ies așa de frumos în evidență cu pantaloni negri și cizme/botine negre, iar dacă ținuta ar fi all-black, ar fi plictisitor, aproape depresiv. Dacă e iarnă nu înseamnă că trebuie să porți tot timpul culori închise. Alege-ți o formă care să ți se potrivească. Cele lungi țin mai bine de cald la spate și arată mai bine dacă vei purta fustă, dar asta nu înseamnă că cele scurte sunt mai puțin preferabile.

Nu uita de setul complet de accesorii! Dacă ai o haină neagră, poți să o înveselești cu accesorii colorate(un fular mare roșu de exemplu), în schimb dacă ai o haină care deja e destul de colorată, vei alege accesorii în culori neutre. Menționez și aici că plasticul nu ține de cald și există foarte multe căciulițe și fulare care au în compoziție angora, o fibră naturală de la iepurași.

Axi Molnar4 Responses to “Ce luam deasupra toamna – iarna?”

 1. roxana says:

  as dori sa va intreb daca se poate, daca un palton din lana, in amestec cu polyster este caldurosss??? as dori sa cumpar ceva f gros, si in general paltoanele sunt facute din boucle care nu e deloc gros, si as dori sa stiu care este cel mai gros material din care se fac paltoanele…si daca imi iau acesta imi va tine de cald?? multumesc!!

 2. roxana says:

  as dori sa va intreb daca se poate, daca un palton din lana, in amestec cu polyster este caldurosss??? as dori sa cumpar ceva f gros, si in general paltoanele sunt facute din boucle care nu e deloc gros, si as dori sa stiu care este cel mai gros material din care se fac paltoanele…si daca imi iau acesta imi va tine de cald?? multumesc!!

  • admin says:

   Salut! Lana tine de cald. Acum depinde si de cat la suta e lana, cat polyester.
   Cel mai sigur mergi daca gasesti ceva imblanit pe dinauntru, aia tine de cald. Majoritatea paltoanelor insa nu sunt imblanite si din ce am vazut pana acuma pe piata nu mi se par suficient de groase. Se cer multe chestii pe de desubt.
   Eu am ceva de lana, tot asa amestec si tine cald. Chiar depinde de material, de cum il vezi tu si cum il pipaesti.
   sper ca ti-am fost cat de cat de ajutor

 3. sigina says:

  Roxana, asa e cum zice Gloria. Uita-te in general sa fie peste 60% material natural si un procent mai mic de material sintetic.

Leave a Reply