logo

Interviu Irina Markovits – Fii propria ta stilista!

Consultarea unui stilist pentru a avea o garderoba perfecta nu este intotdeauna o solutie la indemana. Astfel, cursul “Fii propria ta stilista!” creat de Irina Markovits vine in ajutorul fashionistelor care vor sa afle mai multe despre stilul personal si despre tendinte.

P3174364

Cum ti-a venit ideea crearii unui astfel de curs de stil?

  In primii mei 4-5 ani de stilist, activitatea principala erau sesiunile individuale de stil, care puteau dura intre 2-14 ore si, avand in vedere caracterul puternic personalizat si exclusiv, se adresau unei clientele cu un anume tip de buget.

  De-a lungul timpul mi-am dat seama ca exista mult mai multe femei care isi doresc acelasi tip de informatii – despre tipul lor de silueta si cum pot folosi imbracamintea, despre culorile care li se potrivesc, despre cum isi pot recunoaste, defini sau reconstrui propria personalitate vestimentara – fara sa aiba timpul liber sau bugetul necesar unei sedinte individuale, dar femei care compenseaza enorm prin disponibilitate, prin receptivitatea fata de un nou subiect de dezvoltare personala…

  Asa s-a nascut ideea de baza a cursului: prezentarea informatiilor din timpul unei sedinte individuale de stil, intr-o forma practica, cu foarte mult suport vizual, cu materiale ajutatoare si mai ales cu modalitati imediate de evaluare a tinutelor, siluetelor si stilului fiecarei participante. Ce am adaugat, in timp, au fost informatii si exercitii care sa le ajute pe cursante sa creeze tinute, sa isi exerseze creativitatea, sa faca fata avalansei de fast-fashion si sa inteleaga ca stilul nu inseamna nici moda, nici ceva complicat.

Ce presupune mai exact cursul “Fii propria ta stilista”?

  “Fii propria stilista” se concretizeaza in doua zile de invatare – teoretica si practica –a conceptelor esentiale de care o femeie are nevoie pentru a-si defini, actualiza sau rafina propria expresie stilistica. Dupa o scurta introducere despre latura psihologica a deciziilor noastre vestimentare, in prima zi de curs discutam despre felul in care temperamentele si personalitatile noastre se reflecta in anumite alegeri stilistice: de ce ne plac anumite culori sau imprimeuri, ce ne indeamna sa optam pentru tinute comode sau pentru unele glam, de ce exista femei care isi creeaza tinutele de cu seara iar altele probeaza 3 outfituri pana se hotarasc. In prima zi de curs participantel descopera ce personalitate vestimentare le caracterizeaza si ce roluri stilistice pot adopta, plecand de la un “personaj principal”. Tot in prima zi trec in revista, cu multe detalii si exemple concrete – ma folosesc de “recuzita” aleasa special pentru curs – tipurile de siluete si conformatii feminine, le identific pe cele ale fiecarei participante si le explic ce tipuri de imbracaminte,elemente vestimentare, imprimeuri si accesorii pot folosi pentru a crea iluzia unei siluete perfect proportionate.

  Cea de-a doua zi este dedicata in special cromaticii: ce tip de culori ni se potrivesc in functie de culoarea parului, ochilor si pigmentatiei tenului, ce combinatii cromatice putem utiliza, cum ne folosim de culorile de sezon sau in tendinte, ce alegem pentru machiaj si accesorii. Fiecare dintre participante primeste, la acel moment, un paletar cu nuante alese special pentru tipul ei de pigmentatie. Ultima parte a cursului este dedicata unor concepte legate de organizarea garderobei, de planificarea cumparaturilor, de cum putem crea maximum de tinute cu un numar optimizat de haine. Dupa aceasta, la final, tinutele fiecarei participante sunt evaluate si discutam modalitati prin care o poate modifica, actualiza, transforma.

P3174365

Cui i se adreseaza cursul?

  Oricarei femei care simte nevoia sa se imbrace mai bine, femeilor care doresc sa isi identifice stilul vestimentar sau sa si-l armonizeze cu stilul de viata, cu varsta, cu silueta. Din punctul meu de vedere, este mai mult decat un simplu curs de stil, pentru ca nu le ofer niste retete de tipul “do’s and don’t’s”. Ce imi doresc este ca la final fiecare dintre ele sa vada posibilitatea creativitatii proprii, sa se exprime altfel prin imbracaminte, sa nu mai poarte “uniforme”, sa isi extinda orizontul stilistic.

Cine este designerul invitat pentru editia de la Cluj-Napoca?

Deocamdata este o surpriza! Dar este una placuta.

Cursul cuprinde o parte teoretica, insa presupune si cateva exercitii practice. Ce invatam acolo?

  Pentru fiecare “modul” al cursului exista cate un exercitiu. De exemplu, dupa discutia despre tipurile de silueta, exista un exercitiu prin care fiecare isi identifica propria silueta. Pasul urmator este ca le intreb sa identifice, pe fiecare dintre hainele-recuzita (va exista un stander plin cu haine cat se poate de variate, ca stiluri, croieli si culori), carui tip de silueta se potrivesc si cum le-ar adapta propriului corp. Este nu doar o modalitate de vizualizare, dar si de aplicare practica si virtuala a informatiilor teoretice.

Care sunt elementele de baza care trebuie sa se regaseasca in garderoba oricarei iubitoare de moda?

  Cat mai multe culori si imprimeuri, accesorii (incaltaminte, curele, genti) care sa fie in culori similare si complementare vestimentatiei, o serie de accesorii forte care sa defineasca stilul purtatoarei (romantice, dramatice, minimaliste etc), totul suprapus unei garderobe mai curand minimaliste din punct de vedere al liniilor croielilor. In felul acesta, accesoriile si accentele pot fi preluate din tendinte cu usurinta, fara sa fie nevoie de un relooking total al garderobei.

P3174498_picnik

Care sunt must have-urile sezonului SS 2012?

  Dantela, accesorii sau cateva piese vestimentare in nuante pastelate (mai ales daca ni se potrivesc, daca avem o pigmentatie luminoasa), o fusta cu pliseuri acordeon a la Prada sau o fusta/rochie cu tiv asimetric, o geanta de tip ghiozdan (daca nu avem una din sezonul anterior) sau una cu o forma structurata, foarte lady-like.

Care este situatia inscrierilor la curs pana in momentul de fata? Doresc romancele sa ia parte la cursuri de stil?

  Cea mai placuta surpriza pentru mine a fost faptul ca, imediat dupa anuntarea cursurilor din tara – dupa Cluj, urmeaza Timisoara (28-29 aprilie), Constanta (5-6 mai), Iasi (12-13 mai), Brasov (26-27 mai) si Sibiu (2-3 iunie) – raspunsurile au fost fantastice! Femeile par sa fie nu doar foarte receptive si interesate de un astfel de curs, dar m-a impresionat faptul ca, in marea majoritate a cursurilor, vin impreuna cu prietene sau colege – ceea ce pentru mine inseamna ca vad acest curs si stilul drept o experienta sociala, care trebuie impartasita si valorificata.Leave a Reply