logo

Interviu Alex Ciucu – Designerul Casei Regale – I

L-am zarit pe Alex Ciucu pentru ca aparitia lui este ca un magnet care atrage priviri. E unul dintre cei mai bine imbracati barbati din cadrul TIFFului. A recunoscut asta si un producator britanic, care purta un sacou luat de pe celebra Saville Row, si care statea la masa de vis-a-vis de unde povesteam cu Alex. Discutia dintre cei doi s-a iscat simplu, Alex i-a remarcat sacoul si l-a intrebat de unde e. „Astfel se leaga relatii, si de aceea imi place sa fiu prezent la un astfel de eveniment.”

In ora petrecuta la povesti cu Alex Ciucu, designerul Casei Regale, am aflat multe si pot spune chiar ca m-a inspirat, mi-a redat cheful de a scrie, de a cunoaste oameni noi. Un varsator sarmant, care sustine despre el ca este un idealist si caruia ii place mult sa povesteasca, sa intre in detalii. A mai dat un interviu pentru Ziua, iar prin urmatoarele intrebari am incercat sa aflu si altceva de la el, detalii legate de moda, despre anumite obiecte de vestimentatie si anumite opinii.

Pentru ca a iesit un interviu lung, va fi postat in 3 parti. (2 3)

 

Cum ai prins gustul pentru haine, pentru a fi bine imbracat?

Am stat pe langa bunica mea care a fost croitoreasa si si mai mult pe langa tata. M-am trezit ca stiu foarte multe lucruri pe care colegii mei de liceu nu le stiau. Cat de lung trebuie sa fie pantalonul, ce-i ala un tiv, un tighel, cat de lunga sa fie maneca de la sacou. Veneau colegii sa ma intrebe aceste lucruri, sa mergem impreuna la cumparaturi in oras, sa le dau o idei. La sfarsitul liceului mi s-a intamplat asta. Acum fac asta pentru clienti.  Nu sunt personal shopper, dar fac consiliere oamenilor care vin la atelier. Fac asta pentru actuali sau fosti clienti. Si pentru prieteni mai fac asta din cand in cand telefonic.

Personal shopper – versus stilist, designer. Este meseria de personal shopper una care poate avea succes si in Romania?

Stilistul e cel care combina haine de la mai multe branduri, astfel incat sa rezulte o solutie fericita pentru persoana respectiva. E un drum lung de la stilist pana la personal shopper, care face acelasi lucru dar intr-un mod foarte personalizat. Nu trebuie confundat cu baiatul care iti aduce pizza sau tigari, peraonal shopper-ul este cel care iti defineste personalitatea. Si asta o poate face doar dupa ce te cunoaste foarte bine. Plecand de la talent si studii si chimie, reuseste sa gaseasca solutia cea mai potrivita.

Este intr-adevar un curent acesta cu a fi sau a avea personal shooper. Nu cred ca deocamdata o sa fie o cerere exagerata pentru acest serviciu. Cunosc insa oameni care isi angajeaza personal shopper. E doar o chestiune de timp pana cand meseria asta va lua amploare si in Romania.

Personal shopperul nu poti sa-l angajezi pur si simplu. Trebuie sa fie un fin psiholog, nu cu diploma, dar un om foarte analitic, care sa inteleaga patura sociala a clientului sau. Ca sa fac o paralela cu lumea filmului, se aseamana cu gasirea scenaristului  care sa fie capail sa se indragosteasca si sa isi asume ideea filmului. Sau cu bucatarul care doar in timp ajunge sa te inteleaga, dupa ce invata ce gust iti place.  La fel, trebuie sa existe o chimie intre personal shopper si client. Iar aceasta se formeaza in timp, e apropape imposibil sa-l gasesti asa dintr-un anunt. Tot chimia face ca personal shopperul sa aiba rezultate cu adevarat vizibile.

Cine si de ce apeleaza la un personal shopper?

Cred, doar cred, nu sunt sigur ca oamenii care isi doresc sa apeleze la personal shopper sunt oameni care doresc ca prin haine sa isi puna in evidenta personalitatea si sa aiba siguranta ca au facut o alegere de succes.

Personal shopper: femeie sau barbat?

Nu cred doar in femei sau doar in barbati.  Cred in chimia dintre personal shopper si client. Ca gen de meserie probabil ca se potriveste mai mult femeilor.

Asadar, ce sfaturi ai pentru barbatii din Romania?

As putea da un sfat general, e important ca barbatii sa-si asculte femeile. Exista procentual in lume, mai putine femei fara un simt estetic, decat barbati. Cel mai la-ndemana este sa ascultam de femeia pe care o respectam cel mai mult. Daca un barbat are nevoie de sfat vestimentar, si femeia cea mai importanta din viata lui nu are pregatirea necesara, atunci sa nu-i fie teama sa apeleze la un om cu studii in acest domeniu, un designer. Sau de ce nu, daca vezi ca un prieten e apreciat de ceilalti pentru felul in care se imbraca, poate nu e rau ca lui sa-i ceri sfatul.

De Gloria.3 Responses to “Interviu Alex Ciucu – Designerul Casei Regale – I”

  1. pedobear says:

    felicitari pentru interviu. nu multi au ocazia sa interactioneze cu o personalitate marcanta precum cea a domnului Ciucu. asteptam si continuarea :)

  2. Emanuel I. says:

    Ce dragut!
    Am avut si eu ocazia sa-l cunosc la un eveniment si din primele clipe s-a putut observa ca este un barbat imbracat bine, si pe interior.
    10 cu * pentru interviu!

Leave a Reply