logo

Singurul parfumier roman la Paris: Interviu cu Octavian Coifan

Octavian Coifan este singurul parfumier roman la Paris.

Am aflat unele lucruri in primele intrebari de aici.

6. Putem combina parfumurile?

Daca rezultatul e mai special decat creatiile individuale, combinarea e o adevarata experienta. Mai intai trebuie stapanita asocierea dintre produsele de corp si parfumul propriu zis, pentru a-l sublinia si intensifica. Apoi, se pot aplica mai multe parfumuri, de regula din aceeasi familie olfactiva, pe diverse parti ale corpului. Un parfum in par, unul in decolteu, altul pe degete pentru o atingere senzuala. Combinatia se testeaza inainte pe mana, la distanta de cca 5 cm, pentru a vedea daca efectul este de succes. Mare atentie la dozare pentru a evita cacofonia olfactiva!

 

7. Daca dorim sa mirosim a ceva anume, de exemplu a lacrimioare, a vanilie, a mosc, la ce putem recurge? E ceva ce ar trebui sau putem sa facem, sau sa ne rezumam la parfumuri?

Cele care adora notele singulare pot fi fericite intrucat parfumeria, in special cea de nisa, are numeroase exemple de asemenea parfumuri construite in jurul unei note usor de recunoscut al carui nume se regaseste in titlu. In cartea mea am indicat cele mai bune parfumuri de lux functie de aceste note olfactive apreciate de multa lume.

 

8. Vorbeste-ne putin despre parfumurile de nisa. Ce reprezinta ele, cui se adreseaza, unde le putem gasi si daca ni le putem permite?

Sunt parfumuri total diferite de zona mainstream, cu personalitate, originalitate pana chiar la note olfactive de avangarda. Sunt parfumuri de lux si se adreseaza unei clientele restranse, celor care iubesc intr-adevar parfumul si cauta acel gen de mirosuri unice, nebanuite, de mare caracter si care prin natura lor sunt folosite de un numar mic de oameni. De altfel, daca un parfum mainstream e vandut in milioane de flacoane, cele de nisa sunt realizate in cantitate mica, de cateva mii, iar pretul lor incepe la 80 EUR. Azi, in fiecare mare capitala exista parfumerii dedicate exclusiv lor. De exemplu la Roma la Campomarzo, iar la Paris la Jovoy, ambele magazine de mare lux.

9. Povesteste-ne despre parfumurile vintage. De unde le putem achizitiona si ce anume trebuie sa urmarim cand le cumparam? (am dori si niste recomandari de parfumuri vintage)

Magazine tipice cu creatii vintage se gasesc doar peste Ocean, in Europa legislatia cosmetica este mai ciudata. Parfumul este memorie lichida si apartine experientelor individuale. Cred ca mai util este ca fiecare sa (re)descopere acest trecut – de exemplu parfumul bunicii, cel purtat de parinti in tinerete, primul parfum cadou. La achizitionare flaconul trebuie sa fie sigilat, astfel parfumul s-a pastrat in conditii optime cu oxidare minima, iar culoarea sa nu fie prea inchisa. Atentie mare la produse contrafacute pentru ca si in trecut se copiau parfumuri. Din cand in cand casele mari re-editeaza parfumurile vechi dupa formula originala, acestea fiind de regula disponibile in magazinele din Paris, cum e cazul Guerlain cu Vega si Sous le Vent sau Nina Ricci cu Capricci extract de parfum.

10. In final, ofera-ne cateva sfaturi despre cum ‘se poarta’ parfumul, in functie de ocazie, moment al zilei etc.

Alegerea se face potrivit calendarului floral, mergand de la prospetime (dimineata) la opulenta (seara), de la florile de primavara si de dimineata (lacramioarele, magnolia, bujorii, trandafirii boboc) la florile de vara si de seara (iasomia, tuberozele si toate florile exotice frangipanni sau tiare). In acelasi mod se selecteaza fructele, acidulate si verzi spre dimineata pana la prunele carnoase de vara tarzie, foarte senzuale si grele. Ambra, santalul, mirodeniile si notele orientale sunt mai potrivite dupa apus, in timp ce moscul, chiar daca e floral dulce, e potrivit la orice ora. Parfumarea ideala e cea care tine cont de ciclul natural al mirosurilor in universul vegetal care poate fi urmarit de cele care au gradina si sere. Un parfum bun e intotdeauna o armonie extrasa din imensitatea de miresme si senzatii ale Naturii.

Pentru mai multe informatii legate de acest domeniu, accesati http://www.1000fragrances.blogspot.ro si http://www.octaviancoifan.blogspot.ro

Dora Dada3 Responses to “Singurul parfumier roman la Paris: Interviu cu Octavian Coifan”

  1. Georgiana says:

    Un interviu grozav! Felicitari!

  2. Vero1985 says:

    Doresc cu ocazia acestui articol sa incurajez un producator roman de parfumuri, El Divino Romania.
    Va multumesc pentru aceasta ocazie.
    http://www.el-divino.ro

Leave a Reply