logo

Moda strazii in Japonia – You speak Harajuku?

De cateva decenii, Harajuku este punctul de intalnire a celor care sunt in cautarea ultimelor trenduri. Halloweenul este prezent in fiecare duminica in imprejurimile statiei Harajuku, in districtul Shibuya din Tokio.
Moda strazii din aceasta zona a evoluat in ultimele decenii si este in continua schimbare, stilurile se nasc, se transforma si mor. O influenta hotaratoare asupra acestei parti a orasului Tokio a avut-o ocupatia americana, care incepand cu mijocul anilor ’60 a dat nastere ‘tribului’ Harajuku- tineri care conduceau masini si motociclete americane. Aceasta influenta vestica se crede a fi la baza acestui street fashion atat de eclectic.
Acest stil este greu de caracterizat si contine multe substiluri, care insa au cateva elemente comune. Influentele sunt nenumarate, iar faptul ca este o exprimare personala ii da o multitudine de posibilitati de dezvoltare.
Unul dintre primele stiluri este Gyaru (‘gal’ in engleza), care a aparut prima data in anii ’70, fiind puternic influentat de moda vestica. Tipic pentru gyaru este stilul girly-glam si tot ce e fake: gene false, unghii false, peruci. Acesta nu mai este insa popular in Japonia. In anii ’90 si 2000 s-a dezvoltat substilul Ganguro, care consta in bronz puternic, par decolorat, culori puternice si fuste mini (un fel de hiper-pitzi la noi?!).


Un alt stil foarte popular este cel Lolita, cu genurile gotic, sweet, punk, clasic sau Kodona (pentru baieti, ei insa adopta stilul punk de cele mai multe ori) care se bazeaza pe piese vestimentare care dau un aer copilaresc, de basm. Tinutele au influente rococo sau victoriene. Adeptele Lolita poarta fuste pana sub genunchi cu jupa, corsete sau palarii. Se crede ca succesul lui este datorat si artistilor Visual kei (kei=stil).


O mai dulce Lolita este Fairy kei: o combinatie a stilurilor Lolita si Decora, cu un touch de ani ’80. Culorile folosite sunt in principal pastel: lavanda, baby-blue, mint, roz pal sau galben pal, iar accesorizarea consta in folosirea jucariilor vestice din anii ’80 (cum ar fi ‘my little pony’).

Un alt stil care s-a dezvoltat in anii 2000, chiar peste granitele Japoniei, este Decora, fiind caracterizat de un exces (exces am spus!) de bijuterii si jucarii, pana la punctul in care totul este acoperit de culori puternice si figurine.

 

Kawaii, sau ‘cute’, pune accentul pe copilarie, culori pastel, funde, jucarii sau personaje preferate de anime.

Cosplay este insa unul dintre stilurile cele mai populare in afara granitelor Japoniei. Numele este format din cuvintele ‘costume’ si ’play’ si inseamna practic a te imbraca in personajul preferat de anime, manga, super erou sau de joc video. Un substil este Crossplay, in care barbatii de costumeaza in femei si femeile in barbati (sau se imbraca androgin). Se recurge uneori si la modificari ale corpului sau la folosirea lentilelor de contact pentru a semana mai bine cu personajul ales (se imprumuta pana si gesturile).

Cuvintele cheie pentru a obtine aceste stiluri (la care adaugati caracteristicele de rigoare) sunt:

Layering

Customize

Accesorize

Mix and (mis)match

Inspiratie gasiti si aici: www.neojaponisme.com, www.japanesestreets.com sau revista Fruits.

Daca doriti sa incercati un astfel de stil ne vedem la H/K Fashion Party in Cluj , intr-o ambianta cu muzica asiatica.

Dora DadaLeave a Reply