logo

INTERVIU: Romanița Iovan

  Romanița Iovan, designer și om de afaceri de succes, a stat de vorba cu echipă Flash Me despre modă, șanse și planuri de viitor. Va vorbi în cadrul The Woman în panelul Branding personal şi pasiune în muncă.

 

Flashme.ro : Ce anume presupune drumul către succes în domeniul modei în România și în afara acesteia?

Romanița Iovan: Dacă ar există o rețetă, cu siguranță unele dintre ingredientele de baz ar fi : seriozitatea și perseverență dar mai ales creativitatea. Sunt de părere că fiecare dintre noi ne naștem sub o stea norocoasă, dar depinde apoi cum reușim să ne descoperim pe noi înșine, să ne găsim acel ‘ceva’ ce ne reprezintă. În această lume specială și plină de culoare, cea a modei, nu îți poți permite să visezi decât dacă ai acel har, acel ‘ceva’. În ceea ce mă privește eu m-am dezvoltat ca individ, ca om, ca femeie, într-un mediu artistic și pot spune că acest lucru a fost hotărâtor pentru existența mea, în general vorbind.Fiind înconjurată tot timpul de frumos, m-am format pe anumite tipare și așa am ajuns să înțeleg moda, iar ea a devenit o mare pasiune, o meserie și pot spune acum, după ani și ani, un mijloc de existență.

5

Flashme.ro :  Ce înseamnă New York Fashion Week pentru un designer român? 

Romanița Iovan: La început, invitația de a participa la Couture Fashion Week a venit din partea unui colaborator mai vechi, Francesco Oppi, reprezentantul celebrei BOOK MODA Italia, revistă ce prezintă în fiecare număr cele mai mari fashion show-uri din lume ( Paris, Milano, New York ). Aceasta se întâmpla în 2007. Ulterior, am continuat să mă duc an de an, chiar de două ori pe an,  la Couture Fahion Week și,  legându-se astfel lucrurile, bineînțeles că la un moment dat mi-am pus problema să fac mai mult decât atât,  scopul fiind clar de a prinde pe piața americană. Și așa a fost să fie ! Anul trecut, în septembrie, am demarat un proiect în sensul acesta. Depășirea granițelor țării este pentru fiecare dintre noi un adevărat examen de maturitate,  pe care,  dacă reușești să-l treci,  îți poate deschide orizontul afacerii.

Flashme.ro:  Sunteți în această industrie de mai bine de 20 de ani. Vă doriți în continuare să creați haine și să păstrați și statutul de manager? 

Romanița Iovan: Acest an, 2013, reprezintă unul dintre cei mai importanți ai Casei de Modă și în acest sens am început reorganizarea întregii afaceri. Schimbările vor aduce un aer proaspăt și o abordare ușor diferită, deci este posibil orice.

cats2

Flashme.ro:   Care sunt următoarele colecții, proiecte pe care le putem aștepta de la Romanitza Fashion House? Dar Escada? Vor urma și alte branduri străine sa fie aduse în atenția publicului român?

Romanița Iovan: Tema aleasă pentru următoarea colecție Romanitza este o provocare și sper să ne bucurăm cu toții de aceasta ! Deschiderea showroom-ului de la New York este proiectul pentru care lucrăm acum și sperăm să reușim să exportăm, cât mai curând, creație românească în America. Escada este un brand de suflet și am ales să-l aduc mai aproape de doamnele și domnișoarele doritoare să-și achiziționeze vestimentație și de la casele mari de modă din străinătate. Niciodată nu am gândit că ar fi o concurență pt casa mea de modă, ci mai degrabă o completare.

Flashme.ro:  Credeți că unor branduri românești le este mai ușor în afară? De ce brandurile străine sunt poate mai bine primite în România de către  consumatorii de modă? 

Romanița Iovan: Piața internațională a modei este foarte bine structurată și cred că nu este deloc ușor să intri pe o astfel de piață. Există însă o cerere foarte mare și astfel, românul fiind și foarte creativ și perseverent, își poate găsi locul. Consumatorii de modă din România adoră să-și facă shopping-ul în marile capitale ale lumii. Circa 85% dintre cumpărători au încă astfel de destinații iar promovarea marilor branduri de modă în România aduce încet, încet, schimbări de atitudine.

215091l

Flashme.ro:  Ce alte case de modă apreciați cel mai mult? 

Romanița Iovan: Chanel, Dior, Valentino.

Flashme.ro:  Care sunt cele mai considerabile beneficii de care dispune o femeie cu un statut ca al dumneavoastră? 

Romanița Iovan:  În primul rând sunt femeie și în al doilea rând designer dar și femeie de afaceri. Cel mai considerabil beneficiu este că fac ceea ce îmi place.

Flashme.ro: Încă se poate vorbi de un dublu standard când vine vorba de business men și business woman? 

Romanița Iovan: După părerea mea o femeie intelegenta are mai multe atuuri pentru a-și atinge obiectivele de business. Totuși, un business nu se poate realiza fără efort, profesionalism, pasiune și în cazul businessului meu, talent.

iovan2_39537700

Flashme.ro:   Care este viziunea dumneavoastră asupra stilului vestimentar al femeilor din România? 

Romanița Iovan: Consider că româncele sunt cochete și elegante. Această opinie mi-am format-o de-a lungul celor aproape 22 de ani de casă de modă, perioadă în care am interacționat cu mii de femei.

Flashme.ro:  Cât de mult contează bugetul de care dispunem pentru a ne putea crea o imagine aparte, stilată?

Romanița Iovan: Sunt de părere că te naști cu stilul.Îl ai sau nu, în sânge. Dar în același timp consider că orice persoană se poate educa. În ceea ce privește bugetul cred că acesta are rolul lui din punct de vedere al calității vestimentațiilor pe care vrei să le porți.

Romanita-Iovan1 (1)

Îi mulțumim mult Romaniței pentru acest interviu și va așteptăm la Conferința The Women pentru a avea șansa de a afla mai multe lucruri interesante de la această femeie de succes!

Adnana si Gloria

TheWoman_finalLeave a Reply