logo

Man enough to wear a skirt?

u0887

Nu, nu e nicio glumă de 1 aprilie. Chiar vorbim de fusta pentru bărbaţi! Dacă la noi există extrem de puţini adepţi, afară fusta a devenit, în ultimele decenii, un articol din ce în ce mai acceptat în garderoba masculilor. Articolul nu are nicio legătură cu homosexualii, ci vorbim de bărbaţi în general, a căror viziune nu se limitează doar la pantaloni. Diferite celebrităţi cum sunt Kanye West sau Axl Rose au adaptat fusta/kilt-ul la stilul propriu, rezultatul fiind mereu unul absolut original, nonconformist şi masculin!

Dacă stăm să ne uităm , încă din cele mai vechi timpuri fusta a existat sub o formă sau alta în ţinuta bărbaţilor. În Roma şi Grecia antică exista acea tunică pentru bărbaţi, iar egiptenii purtau un fel de material înfăşurat pe lângă corp, având tot aspectul unei fuste. Prin secolul al XIX-lea,  în schimb, fusta bărbătească şi-a pierdut din popularitate, preferându-se costumele sumbre, cămaşa şi pălăria.

205102

În anii ’60 s-a declanşat mişcarea unisex fashion, menită să elimine diferenţele dintre bărbaţi şi femei, în materie de croială a hainelor. Femeile au început să poarte tot mai frecvent pantaloni şi cămăşi masculine. Bărbaţii, în schimb, nu s-au prea adaptat, majoritatea evitând să poarte articole de femei. Au devenit, însă, adepţii părului lung.

Creatorii de modă, vedetele şi hipioţii au promovat de-a lungul anilor fusta bărbătească. Giorgio Armani, Marc Jacobs, Kenzo, John Galliano sunt doar câţiva dintre designerii care au încercat să popularizeze acest articol, expunându-l pe manechine, în vitrinele magazinelor şi chiar purtând fusta la diverse evenimente, însă nu a părut să aibă foarte mult succes.

Fusta bărbătească a fost asociată, o bună perioadă, cu mişcările punk, grunge sau glam rock. Vocalişti ca Jonathan Davis (Korn), Axl Rose (Guns N’ Roses), Anthony Kiedis (Red Hot Chili Peppers) şi, ceva mai recent, Kanye West şi P. Diddy, au fost văzuţi adesea purtând kilt sau fustă în diferite concerte, videoclipuri şi apariţii publice.

aok

Kilt-ul este considerat a fi un articol extrem de potent, versatil şi rezistent în timp, iar designerii îl declară un simbol al masculinităţii naturale, lipsite de inhibiţii.

În prezent, fusta bărbătească, în special kilt-ul, este din ce în ce mai acceptată, constituind o afacere bună pentru retaileri . În 2010, H&M a introdus în colecţia de primăvară fusta pentru bărbaţi.

kanyewestskirt1212

734470

 

Marc-Jacobs-Skirt-horz

 

81908

 

 3 Responses to “Man enough to wear a skirt?”

 1. Teodora says:

  Unii arata chiar amuzant, altii caraghios. Chiar interesant articolul, dar probabil că mai trece o vreme până o să vedem prin Cluj bărbați plimbându-se în fustă fără să fie Halloween. 😀 .

  • Adnana Mocian says:

   Cred ca e doar o chestie de obisnuinta.

   • Teodora says:

    Eu nu am o problemă cu asta, dar la noi functioneaza prea bine aparentele si ideile preconcepute. Cred că bărbații de la noi ar adopta foarte greu un look de genul ăsta. :)
    Dar cine știe? Dacă se răspândește moda asta mai mult, probabil că tendințele ii prind si pe ei.
    Mergem cu băieții la shopping să ne luam fuste. 😀 Ne ajutăm reciproc cu sfaturi.

Leave a Reply