logo

All That Jazz

Influenţa muzicii jazz în cultura populară este una cât se poate de evidentă, dacă e să ne uităm la felul în care industria modei s-a dezvoltat în perioada anilor `20. Această industrie a ghidat societatea  către un anumit stil de muzică. Evoluţia muzicii jazz  în anii `20 a fost însoţită de unele schimbări în modă.

Când vorbim de jazz avem întotdeauna în vizor clasa, rafinamentul, calitatea ce pluteşte atât în jurul acestui gen muzical, cât şi în jurul modei. Putem spune că jazzul nu se limitează doar la sunet. E un fel de a fi, e tendinţa de a ne orienta spre o anumită estetică a lucrurilor, a hainelor, a locurilor pe care le frecventăm.  Sunet de saxofon, fum de ţigară, baruri decorate în stilul anilor `20, `30, patefon vintage, tunsori bob şi rochii pretenţioase cu franjuri, toate merg mână-n mână, creând o atmosferă specifică jazzului.

Paris, Je T'aime vogue us 2007 september Coco Rocha, Guinevere Van Seenus, Caroline Trentini, Sasha Pivovarova, Gemma Ward, Agyness Deyn (1)-horz

Acest stil de muzică este, după cum spuneam, asociat cu moda anilor `20, `30. Este o perioadă în care femeile devin mai libere şi independente, şi doresc să fie puse pe aceeaşi treaptă cu bărbaţii. Lucrul acesta se reflectă în tunsoarea scurtă, tip bob , ce devine extrem de populară. De asemenea, corsetul dispare din ţinuta femeilor, la fel şi rochiile ce pun talia în evidenţă, fiind înlocuite de rochii cu mijlocul lăsat. Hainele capătă un aspect mai lejer, iar franjurile,  colierele lungi din perle, cloche hats decorate cu pene şi bijuterii, accesoriile pentru păr şi sandalele cu baretă în faţă devin extrem de purtate.  Velurul, mătasea şi satinul sunt materialele ce domină perioada anilor `20. Pe lângă toate astea, femeile îşi fac un obicei din a fuma în public şi din a-şi contura strident ochii, în stil egiptean.  În ceea ce priveşte vestimentaţia masculină, nu există diferenţe semnificative,  costumul bărbătesc având, în prezent, la bază, cam aceeaşi croială ca în anii `20.

photo76

Stilul jazz a supravieţuit nu doar în muzică, ci şi în modă şi a fost relansat de-a lungul anilor de diferiţi designeri, cum sunt  Alberta Ferretti, Etro, Ralph Lauren, Diane von Furstenberg şi mulţi altii.  În colecţia Gucci S/S 2012 regăsim rochiile cu franjuri sclipitoare, aurii şi print-uri cu dungi grafice. Casa de modă, Dior surprinde stilul jazz prin rochii din şifon transparent, în colecţia S/S 2012 .

Este cât se poate de evident că jazzul va trăi mereu prin muzică şi prin modă. FlashMe susţine International Jazz Day care are loc pe data de 30 aprilie, zi ce va fi marcată în acest an prin concerte, proiecţii şi workshop-uri în diferite locaţii din Cluj. Vezi programul aici.

gucci000

AlbertaF.

dior000

multi

muvi9970

2. AFIS-Ziua-Internationala-a-Jazzului

last year

IJD_Afis-A1-Final

 5 Responses to “All That Jazz”

 1. Ale R. says:

  Cred ca ai uitat si de swing… :))
  Dar am inteles care era ideea articolului.

  • Adnana Mocian says:

   Desigur puteau sa fie mentionate multe lucruri legate de jazz, dar ideea nu era sa facem o enciclopedie, ci doar cateva idei despre cum se imbina jazz-ul cu moda si, bineinteles, sa amintim publicului de festivalul mentionat mai sus :)

 2. […] Jazz-ul nu se limiteaza doar la sunet. Citeste articolul intreg despre jazz si moda aici: All that Jazz […]

 3. […] Cand vorbim de jazz avem intotdeauna in vizor clasa, rafinamentul, calitatea ce pluteste atat in jurul acestui gen muzical, cat si in jurul modei. Putem spune ca jazzul nu se limiteaza doar la sunet. E un fel de a fi, e tendinta de a ne orienta spre o anumita estetica a lucrurilor, a hainelor, a locurilor pe care le frecventam. Jazz-ul nu se limiteaza doar la sunet. Citeste articolul intreg despre jazz si moda aici: All that Jazz. […]

Leave a Reply