logo

In Minimal We Trust

Ideea de less is more se aplică din ce în ce mai mult în design, fie că vorbim de cel interior, design vestimentar, graphic design, mai pe scurt, cam tot ce înseamnă artă vizuală. Acest stil nu este ceva ce ţine de trenduri nou apărute. S-a născut ca o reacţie împotriva expresionismului abstract, iar apogeul său academic a fost atins între anii 1960 şi 1968. În modă, designerii minimalişti se concentrează mai mult pe formă şi pe material, decât pe funcţionalitatea articolelor vestimentare. Construcţie prin deconstrucţie. Procesul creării hainelor este bazat pe reducţie şi utilizarea designului non emotiv. Înainte de minimalismul postmodern apărut în America, acest stil nu se focusa pe corpul uman, ci pe forma geometrică în sine. Erau folosite materiale neconvenţionale şi acele elemente non emotive, menţionate mai sus, reprezentate prin diferite compoziţii geometrice.page88

În minimalism, hainele sunt create prin deconstrucţie, în sensul că se renunţă la detalii şi imprimeuri complicate, se reduce tot, până la partea fundamentală. Chiar dacă rezultatul pare simplu, procesul prin care articolele vestimentare sunt create este unul complicat, iar accentul cade pe construcţii curate şi forme arhitecturale.

RadHourani2

Minimalismul american se bazează mai mult pe corpul uman, concentrându-se să expună formele sale naturale. Ideea de minimalism poate însemna, acum, şi o pereche de jeanşi cu un tricou simplu, şi, până la urmă, cam tot ceea ce este monocrom, drept, rigid, curat. Azi, acest stil continuă să se dezvolte, axându-se pe partea futuristică, structuri geometrice şi artificialitate. Un stil întâlnit mai mult la adulţi şi tineri adulţi, ce îmbină simplitatea cu eleganţa, efectul fiind unul sofisticat. Frumuseţea outfiturilor minimaliste stă în faptul că nu atrag cu disperare atenţia, dar sunt de efect.

tumblr_muj0kuJJOw1stddpqo1_500

96fed414f3c3538bb10692469e254db2-horz

1967-wedding-dress-Balenciaga-2-horz

026539f27b05aedab3b8318a3d07fffa-horz

calvin klein-horz

jil sander-horz

max azria-horz

page rad by rad hourani 2012 fw

RAD_BY_RAD_HOURANI_5_02_project

tumblr_mjakw6tz8x1rr0lcxo1_5001

tumblr_mt9jewrlEV1rcev5vo1_500

Sursa: Elyssa Dimant, Minimalism and Fashion: Reduction in the Postmodern Era

 Leave a Reply