logo

Franturi creatii Yves Saint Laurent

Ne pregatim sa vizionam impreuna filmul despre viata lui Yves Saint Laurent, in cadrul TIFF, maine, 5 iunie, la Cinema Marasti si am vrut sa facem o mini schita a traseului creativ pe care l-a parcurs designerul.

mondrian

E mult prea controversata viata lui si evolutia creatiilor pentru a le trece in revista, asa ca am ales doar cateva punti care ne-au atras atentia.

Geciile negre de piele si gulerele crosetate au fost piesele de rezistenta ale ultimei colectii pe care a prezentat-o in iulie 1960 pentru Dior. Atunci a aparut lookul chic beatnik care a ajuns sa fie uniforma avangardistilor.

Yves Saint Laurent a reusit sa ramana printre designerii de top, indiferent de contextul schimbarilor, punand accentul pe un stil formal, aplecandu-se atat spre haute couture cat si pe tinute sportive casual.

Primul show couture, colectie proprie a fost prezintat in Paris in 1962.

Abia in 1965 debuteaza cu o colectie apreciata de critici: blocuri de culoare si inspiratia din lucrarile lui Piet Mondrian. Rochia Mondrian a fost pentru prima oara in lumina reflectoarelor ramanand pana in ziua de azi o piesa iconica.

Celia Hammond Pinstripe suit by Yves Saint Laurent Photo John Carter 1967

 

YSL a ramas in istorie pentru ca a stiut sa imbrace femeile in pantaloni. Pentru colectia de toamna iarna 66-67 a creat smochingul pentru femei.  A spus desori ca o femeie are nevoie de o pereche de pantaloni, un pulover si un pardesiu pentru a fi mereu la moda.

A fost cel care a popularizat in moda feminina multe dintre stilurile pe care le asociem si astazi cu tinute barbatesti.

Tinutele intunecate au disparut pentru a fi inlocuite de camasi de matase, de jachete din piele de caprioara si trechuri de piele.

Cateva dintre femeile care i-au purtat creatiile: Catherine Deneuve, Paloma Picasso, Nan Kempner,Lauren Bacall, Marella Agnelli si Marie-Hélène deRothschild.

Pop Art Dress by Yves Saint Laurent, 1966.1970

ysl
yves-saint-laurent-1968-getty

02laurnet.xlarge10Trend Fashion with Tuxedo Dressing

fabulousyouparisblog.com

 Leave a Reply