logo

Subiectiv despre Gala UAD 2014

E o presiune in aer. Una invaluita de un sentiment de multumire, altul de nerabdare, bine asezonat cu o imensa curiozitate si de multe alegeri.

A trecut editia aniversara a Galei UAD si asteptam fotografiile oficiale ca sa ne asternem gandurile. De fiecare data cand sunt apropiata de un eveniment mi-e mai greu sa scriu despre el. Cate materiale sa fac si din ce unghi? Sa scriu din punct de vedere organizatoric, al colectiilor, al oamenilor dragi, al sarcinii de juriu?!

Ar trebui sa fiu obiectiva, si totusi nu sunt insitutie de presa, m-am implicat trup si suflet. Asadar am ales sa scriu cat se poate de personal, despre aspecte analizate de un fluture social.

ORGANIZATORIC

#galauad2014 a inceput pentru mine imediat ce s-a incheiat editia din 2013. Atunci mi-a soptit Luci ca e musai sa ne vedem cat de curand, pentru ca la anul va fi o editie importanta si vrea sa-I fim alaturi sa pregatim ceva special.  De atunci a trecut Hotspot Fashion, Fashion Garden, deschiderea Vestige si cate si mai cate planuri si idei.

S-a conturat implicarea mea, cu flashme, am reusit impreuna cu Oana de la zipcodefashion sa ducem Gala into the social media. Ideile bune ale lui Lucian Broscatean au dus la un nou juriu al blogerilor din Cluj care vor face full coverage inainte, in timpul si dupa event. The rest …is under a hashtag: #blogging4galauad.

10441160_793354020697258_410964809843785112_n

Au fost intalniri pregatitoare cu povesti ametite cu vin, a fost ziua pregatirii la Vestige unde ne-am ales toate tinute ale designerilor absolventi ai UADului si a fost o seara impecabila din punct de vedere organizatoric – 29 iunie la Teatrul National.

Fiind in domeniul evenimentelor ma uit mereu la detaliile organizatorice, stiu ce inseamna sa duci un astfel de event incepand de la a strange parteneri, pana la a lua bilete de avion si a stabili programul invitatiilor. Stiu ce inseamna un backstage si cum sa coordonezi modele. Le-au facut pe toate mai bine decat o fac multe agentii dedicate pe servicii de eventuri. Pot afirma ca UADul nu scoate doar artisti talentati, viitori designeri de succes, modeleaza oameni care vor avea experienta in domeniul evenimentelor.

10376260_793353547363972_2087241040169260182_n

#blogging4galauad

Ce inseamna un juriu am invatat cu un an in urma cand am avut ocazia sa fiu alaturi de echipa Henkel. Subiectivismul imbracat din cap pana-n picioare in obiectivitate se traduce in multa matematica. Se dau note de la 1 la 5 in functie de niste categorii stabilite dinainte. Aceste categorii sunt de fapt definite de nevoile celor din juriu. Chiar daca fiecare urmareste sa atraga altceva, acele colectii care iau premii de la mai multe jurii au fost acelea care chiar au iesit in evidenta. Unii cauta asocierea cu brandul si puterea de promovare a acestuia prin asociere la publicul lui tinta. Altul cauta un talent nou care aduce suflu tanar. Noi am cautat acele colectii pe care sa le putem prezenta publicului larg, cititor de bloguri, ale caror piese sa le putem reinterpreta astfel incat sa ne intregeasca stilul.

Criteriile noastre au fost: concept, originalitate, executie, adaptabilitate, relevanta (pt trendurile actuale), viral appeal (capacitatea de a circula in online)

Notele au fost cat se poate de difeirte pentru ca am fost un amalgam de opinii si a fost foarte interesant sa calculez fiecare nota si sa ajungem la cele 2 colectii: Luis Drajan si Lucian Rusu.

Chiar daca nu suntem din domeniu, importanta juriului nostru consta in partea de promovare a acestor colectii.

luci luis

Despre colectii

Recunosc, nu suntem nici care dintre noi avizate cu studii superioare sa ne dam cu parerea despre lucrarile studentiilor, insa moda este facuta ca sa fie consumata de public si o putem interpreta si dupa bunul nostru plac, pe langa criteriile urmarite ca juriu.

Dupa 3 editii urmarite indeaproape déjà am acea experienta pe care o poti avea doar cu timpul. Stiu studentii din trecut, trendurile, materialele cu care lucreaza, inspiratia avuta.

Se simte o evolutie si se simte si o amprenta proprie a scoalei din Cluj si inca se simte o incatusare a unora. E extrem de greu sa mai impresionezi – si pe podiumurile mari singurul trend constant e acela al unei retrairi de déjà-vu, ca sa fiu cat mai metaforica. Multe s-au mai facut. Au fost volume, materiale groase in nuante inchise, s-a mers pe tematici aporpiate, se aseamana printuri chiar daca sunt digitale.

Ceea ce pot sa afirm cu tarie e ca nici o defilare nu-ti poate spune intreaga poveste din spatele colectiei, chiar daca se fac descrieri poetice. Ingeniozitatea studentilor in folosirea materialelor, in alaturarea lor, in reinventarea lor, in stylingul lor este de aplaudat. Am avut onoarea sa ma simt la un photo shooting ca un copil intr-un candy store. Sentimentul pe care il ai cand ai toate colectiile laolalta si stii ca cineva se poate juca cu ele pentru a crea acele fotografii care vor umple paginile unor reviste, este indescriptibil.

stander haine

Pentru Fake Disneyland, Vitos Ildiko, a crosetat pungi de gunoi. Acele minunatii cu gauri de fapt sunt facute migalos din pungi de plastic de diverse culori.

Colectia lui Emese Bako imbina atat de ingenious si matematic materialele – accesorii anti-alunecare a covoarelor, imprimeuri digitale, blanita scurta cu imprimeu geometric…

Voievod 2.0 a fost dus de Sabina Popa la un nivel de creativitate de genul: serios?! E amazing! Vopsea albastra de par, foita de aur in materiale aduse din Londra, stema vulturului modernizata in cele mai cool bling-blinguri.

texturi emese texturi dirtyland gentii crina moldovan

Gala a facut 20 de ani…dar eu am cunoscut-o timid in 2011. Atunci m-am indragostit iremediabil.

Am inceput timid intr-un scaun de angajat al unui partener al galei si anul acesta am reusit sa urc pe scena sa inmanez 2 premii din partea bloggerilor din Cluj.

Am ajuns sa lucrez cu acele colectii, sa facem sedinte foto, sa ne imprietenim cu tinerii designeri, sa-i sustin la prezentari sa-i chem la evenimente.  Am purtat colectiile lor, pe care le gasiti si voi in Vestige. Ii multumesc Alexandrei Tamas ca a creat rochia la care puteam doar sa visez si ca a atras atat de multe comentarii positive .

Asta se intampla cand scriu subiectiv… ajung la 3 pagini de word.

Ne vedem cu drag in 2015 cand va promit alaturi de Luci, Raluca, Diana si Carmen ca o sa venim cu noi surprize.

Pana atunci mai sunt fotografii, mai urmeaza sedinte foto, making of-uri si eventuri conexe.

pe scenaLeave a Reply